רשימת קורסי ליבה שנה א'

בקורס נלמד על מקומם של סיפורי חיים בתיאוריה ובמחקר פסיכולוגיים, וכן על מהות הביבליותרפיה.

זהו קורס עיוני הכולל התנסות מעשית בכתיבה אישית, סיפור בעל פה ובראיון נרטיבי. הוא אינו קורס בטיפול ביבליותרפי!

בחלקו התיאורטי של הקורס נעמוד על הסיפור האישי כמושג ביניים ואמצעי להבנת הזהות והתרבות של המספר. בחלקו המעשי של הקורס, הסיפור ישמש את משתתפי הקורס להעלאת מודעות, לשיפור הזיכרון, לפיתוח יצירתיות, וליצירת קשר עם מקבלי הסיפור.

פוטותרפיה היא טכניקת טיפול באומנות, המציעה שילוב של פעילות הצילום ועבודה עם תצלומים כחלק מעבודה רגשית. העבודה עם צילומים יכולה לכלול צילומים אומנותיים, צילומים של המטופל, של המשפחה או של אובייקטים אחרים, מתוך מחשבה שאלו מעוררים זיכרונות, מחשבות, רגשות ואסוציאציות, ומאפשרים אמצעי לתקשורת בלתי מילולית.

איך חברות שונות זוכרות אירועים טראומטיים? איך נתפס הזכרון הזה? איך הוא נחווה? מקבל משמעות בתוך הבנייה תרבותית משתנה? כיצד מועברת טראומה בתרבות דרך מיתוסים, סיפורם, טקסים וטקסטים? מה המקום של תערכות , מוזיאונים בהבנייה של טראומה בתרבות? מושגים כגון זכרון קולקטיבי, זכרון חי, הנצחה , הנכחה, מחוזות זיכרון.

בקורס זה הסטודנטיות מתוודעות להתפתחות ההיסטורית של האתיקה במקצועות הטיפול, לקוד האתי בתפקידים הטיפוליים ותפקידו.

הקורס מפגיש את הסטודנטיות עם החשיבה על שונות תרבותית, תפיסות המוסר המשתנות וקוד התנהגות תלוי תרבות. כאלמנט שמסביר שונות ופערים ומדגיש את האזור המורכב של יחסים אתיים בתהליכי חינוך וטיפול.

דילמות עכשוויות בשיח האתי משתנות בקצב מהיר במהלך השנים האחרונות, גם בשל יחסי הגומלין ההדוקים של מקצועות הטיפול עם התפתחות טכנולוגית, שינויים סוציו-אקונומיים ותמורות תרבותיות. בהתאם לכך, מושם בקורס דגש על תיאור השינויים הללו, ומוצגות דילמות מרכזיות עדכניות בשיח האתי.

לאורך הקורס מודגש הקשר בין התיאוריה למעשה. הסטודנטים רוכשים כלים מעשיים להתמודדות מול דילמות אתיות בעבודה בשטח.

מטרתו של הקורס היא היכרות עם האתגרים שיש למשפחות לילדים עם לקויות בלתי נראות (לקויות למידה, הפרעות קשב ואוטיזם) אל מול משאבי ההתמודדות האישיותיים והחברתיים.

עם סיומו של הקורס:
תכירו לקויות התפתחותית בלתי נראות בקרב ילדים (הפרעת קשב, אוטיזם, לקויות למידה מורכבות). תכירו את מושג המשפחה כמערכת ותבינו את האתגרים של בני המשפחה בגידול ילדים עם לקויות התפתחותיות.

בעידן בו אנו חיים ועובדים, מערכות החינוך, הבריאות ובריאות הנפש נדרשות בתדירות הולכת וגוברת לתת מענה לביטויים ואירועים חריגים (וקשים) של מיניות בעייתית. מאידך, מתקיימות מעט מדי התערבויות שגרה מתוכננות, שמטרתן התוויית דרכים נורמטיביות להתפתחות מיניות חיובית ומהנה. בין הקולות הנשמעים נעדר כמעט לחלוטין שיח על עונג. מטפלות ומטפלים יכולים להועיל למלא חלק מן החסכים בתחום זה בעבור המטופלים שלנו, ולחזק גם יכולתם של הורים וצוותים חינוכיים לתת מענים נוספים בתחום זה. אם נעמיק להתבונן ולאפשר ביטוי -חיובי וערני- גם ליצר שביצירה, נקדם שינוי לטובה בהתפתחות של רבים.

בקורס ננסה לזהות ולהחליש את הגורמים המונעים מאיתנו “לדבר מיניות”, בו בזמן ננסה לחזק גורמים מניעים, ונלמד לקדם התפתחות של מיניות בריאה. באמצעות העמקה בגורם האנושי הטמון בנו (בירור ו”איוורור” של עמדות, תפישות ורגשות סביב הנושא), למידה תיאורטית רלוונטית והדגמות מעבודה חינוכית וטיפולית, נשתדל לבנות בתוכנו כלים שיעמדו לרשותנו בדרכנו ליצור השפעה מיטיבה גם בתחום חשוב זה.

קורס זה הינו בסיס להכרות עם פסיכופתולוגיה ומחולק לשני חלקים. חלקו הראשון יהווה בסיס להכרות עם פסיכופתולוגיה, תוך התמקדות בפרספקטיבות התיאורטיות, במסגרות האבחון וההיבטים השונים של הבנת הפרעות נפשיות. הסטודנטים יבחנו הגדרות להפרעות פסיכולוגיות שונות, האטיולוגיה, סימפטומטולוגיה וגישות טיפוליות. נלמד את טכניקת האבחון של ה-DSM ונתמקד בכמה אבחנות עיקריות כגון: מצבים פסיכוטיים, “נוירוטיים”, הפרעות אישיות ועוד.

חלקו השני של הקורס יתמקד בממד הביקורתי לתפיסה הפסיכופתולוגית תוך מתן מקום להקשרים חברתים ותרבותיים. בחלק זה נתמקד בהבטים שונים של הנפש בתרבויות שונות. נראה כיצד האנתרופולוגיה הפסיכולוגית מאתגרת תפיסות קונבנציונליות ומגמישה ולעיתים מטשטשת את האבחנות שבין חולי ובריאות בתרבות המערבית לעומת תפיסות תרבותיות אחרות, ומה נתין ללמוד ולהבין מכך על יחסי כוחות, סטראוטיפים, סטיגמות והגדרות של חולי ובריאות, אופי הטיפול והמטפל.

הקורס יפגיש את הסטודנטיות עם עקרונות הייעוץ האישי והארגוני כחלק מהכשרתן למקצועות הייעוץ והמפגש הבינאישי וההדרכתי.

זווית ההתבוננות והבחינה יעברו דרך היכולת לתרגם תאוריה ותהליכי ייעוץ תאורטיים להתנסות פרקטית וכלי עבודה יישומיים.

הקורס ייפתח בסקירה הסטורית של תהליכי ייעוץ וניהול  והאופן בו התפתח תהליך הייעוץ הניהולי כאמצעי המותאם לחברה מודרנית. בהמשך הקורס יכילו המפגשים הכרות עם עקרון ניהולי, ייעוצי או מנהיגותי ולאחריו יתרגלו את העקרון המנחה כאמצעי יישומי לבניית הפעלה, מערך שינוי ארגוני ותרגול אישי.

נבחן את אופני השינוי והמימדים המאפשרים התנסות אפקטיבית בתרגומה של תאוריה לעשייה יישומית בשטח.

נבחן את הממד התאורטי המתייחס לשינוי ואת אופן יישומו במרחבי הארגון והייעוץ.

הקורס יעסוק בהרכשת כלים וטכניקות מעולמות תוכן מגוונים למנטור המתחיל. במהלך הקורס נלמד ונתרגל מודלים ואבחנות שונים שיעזרו למנטור להעניק למתאמן מגוון רחב של כלים לצלוח את האתגרים.

הכלים מבוססים על עולמות תוכן שונים כגון פסיכולוגיה חיובית, חוסן ו NLP. נחשף לאבחנות ותובנות מחוויות וניסיון החיים של המנחים. בשיעורים  נכיר  מודלים אקדמאיים רבים ונבחן כיצד נוכל ליישם אותם  בחיי היומיום ע”מ לעזור למתאמנים שלנו ולא פחות לעצמנו.

במהלך הקורס ננתח ונדייק את ההגדרות הקשורות לעולם המנטורינג והממשק לעולמות הטיפול. נבחין בין מטפל למנטור ונתרגל את המודלים והאבחנות שיילמדו בקורס.

כל ילד נולד למערכת משפחתית, משפחות שונות ומערכות שונות אינן מאפשרות לילד לגדול באופן מיטיב. בקורס נעמיק בתפיסת גיל הילדות והגדרות הסיכון האפשרויות בשלבי חיים שונים. נכיר את הגדרות ילדים ונוער בסיכון, נדון בתהליכי אבחנה ובמרכיבים שיכולים להקשות ולסייע במפגש טיפולי עם אוכלוסיות אלו. הקורס כולל יום סיור ומפגש.

המציאות הדיגיטליות, הרשתות החברתיות הן חלק מרכזי בעולמנו. נעמיק את ההבנה בתפקידם בשלבי חיים שונים, תהליכי חברות (סוציאליזציה) וכלי חשוב להבנת שינויים חברתיים, תרבותיים ואישיים. נסקור את המחאה החברתית, את תנועת ה Metoo# ותופעות דיגיטליות ואנושיות. הקורס יכלול התנסות ועבודה אישית בזירות הדיגיטליות.

הקורס יסקור את התאוריות המרכזיות בתחום הבנת הנפש והתפתחות הגישות הפסיכולוגיות לאורך השנים, מימי פרויד ועד תקופתנו. הקורס יכיל מימד התנסותי שיאפשר כתיבה נרטיבית ככלי למידה עצמית ועצמאית של הכוחות, המרכיבים ויצירת הסיפור האישי של כל סטודנט.

הקורס יקנה את מונחי היסוד לצורך הבנת המושגים החברתיים. מוסדות חברתיים, תהליכי חברות ותהליכים קבוצתיים בחברה. הקורס מאפשר מבט מעמיק ומרענן על החברה בה גדלנו ועל התרבות בה אנו חיים.

הפציעה השקופה, עולם מתמודדי הנפש אינו תמיד נראה לעין אך הוא נוכח סביבנו. הקורס מכיל סיור ויעמיק את ההבנה וההכרות עם משמעויות ההתמודדות עם לקויות, מחלות ופגיעות בהיבט הנפשי במעגלי החיים השונים.

האדם הוא ישות מרגישה וחושבת, המתקיימת בתוך מציאות חברתית ואין אפשרות להתייחס אליו באופן מנותק ממנה. הממשק היחידי בין עולמנו הפרטי למציאות סביבנו מגדיר את עקרונות הפסיכולוגיה החברתית המשפיעה עלינו ביומיום בהחלטות אישיות, בדפוסי צרכנות ובתהליכי קבלת החלטות.

כוללים התנסות במגוון תחומי אמנות המאפשרים הכרות עם חומרים וגישות שונות. הקורסים מאפשרים לחוות בקבוצות קטנות התנסות בכלים של תנועה, של ציור, של דרמה ושל מוזיקה. העמקה בתחומי האמנות מאפשרת הכרות עם התחום עצמו ועם העוצמות הבלתי מילוליות של שפת האמנות על שפת הנפש. ניתן לבחור מבין מספר קורסים בתחום: מבוא לתנועה, אימפרוביזציה, סטודיו במוזיקה. מבוא לדרמה וסטודיו באמנות חזותית.

כל הקורסים כוללים התנסות, חווית ומפגש למידה דרך האמנות והחומרים השונים:

בקורס אמנות יתאפשר מפגש עם מגוון חומרי יצירה, צבעים, מכחולים, חימר, גרוטאות ליצירה אישית ומיוחדת.

בקורס תנועה תתאפשר חוויה של תנועה אינטואיטיבית, התנסות באימפרוביזציה והכרות עם עוצמות הגוף כראי הנפש.

בקורס תאטרון ניתן יהיה לחוות מגוון תפקידים, דמויות וקולות שונים בתאטרון בדרמה הקלאסית וגם בקול האישי של כל סטודנט.

בקורס מוזיקה ניתן יהיה לפגוש מגוון מקצבים, ניגונים ומסע מוזיקלי דרך מרחב וזמן מאז ועד היום, קורס חוויתי ומפעיל.

קורסים בוידאותרפיה (קורסים שנלמדים בשנה א')

אין צורך בידע מקדים, כלים ומיומנויות ילמדו במסגרת ההכשרה התנסות בבניית תסריט, משחק, צילום והפקת סרטים כאמצעי חינוכי, חברתי וטיפולי. תכנית ההתמחות תכשיר את הסטודנטים להשתלב במסגרות חינוך, טיפול וקהילה במטרה לסייע במצבי מצוקה, משבר או קושי.

שפת הקולנוע מועברת באמצעות אמצעי מבע מגוונים. מרחבי הפקת הסרט עשירים באמצעי מבע כגון צילום, פס-קול, תאורה, משחק מול מצלמה והעריכה. בקורס יוקרנו סרטים וקטעי סרטים במטרה להכיר את הטכניקה והאופנים בהם נוצרת הפואטיקה הקולנועית. הקורס יקנה כלים לאבחנה של מרכיבי היצירה וניתוח האופנים דרכם המבע הקולנועי מסייע בחיזוק הנרטיב והסיפור וכיצד נוצרים ערכים ומשמעויות באמצעות שימוש בשפה העשירה של יצירת סרטים.

סדנא אשר תפגיש את הסטודנטים עם אתגרי מפתח בכתיבת תסריט, בימוי והפקה של סרטים עצמאיים. תהליכי העבודה בסדנא תוך כדי הפקת סרט אישי קצר של כל סטודנט במהלך הקורס לצד יישום מעשי של החומר הנלמד. במהלך הקורס יכתבו, יביימו ויפיקו הסטודנטים סרט אישי בהתאם להנחיות, יקרינו אותו בכיתה ויזכו למשוב מצד שאר המשתתפים בקורס והמרצה.

שילוב בין למידה חויותית לתאוריות מרכזיות בתחום הוידאו תרפיה. פיתוח יכולת התבוננות בתהליך האומנותי ותוצריו כמשקפים תהליכים נפשיים. למידה דרך תיאורי מקרה וניתוח סרטים. הקניית כלים פרקטיים להתערבות טיפולית.

למידת אמנות העריכה כמרחב בעל פוטנציאל טיפולי רב. התנסות ביצירת סרט קבוצתי המאפשרת התנסות בעבודה קבוצתית, טיפול בהתנגדויות, ומיומנות עבודה בסביבה דינמית והליכים קבוצתיים משמעותיים.